Oosten project management

Asbest verwijderen verplicht 2024: Wat U Moet Weten

Blog

Vanaf 2024 zal Nederland naar verwachting een belangrijke stap zetten op het gebied van milieubescherming en volksgezondheid: het asbestdakenverbod komt eraan. Dit verbod, ondersteund door een wijziging van de Wet milieubeheer en het Asbestverwijderingsbesluit, is een cruciale beweging om de blootstelling aan asbestvezels aanzienlijk te verminderen. Hoewel het verbod momenteel nog niet van kracht is, is het essentieel voor eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking om actie te ondernemen.

 

Wat Betekent Dit Voor U?

Vanaf 2024 moeten alle asbestdaken verwijderd zijn. Dit geldt ongeacht de eigenaar van het dak – of het nu particulieren, bedrijven of overheidsgebouwen betreft. Het verbod richt zich niet op de staat van het dak; elk asbestdak, ongeacht de conditie, moet aangepakt worden. Dit is een significante maatregel gezien bijna alle asbestdaken in Nederland van matige tot ernstige verwering getuigen, wat een risico vormt voor zowel het milieu als de volksgezondheid.

Subsidies en Ondersteuning

Erkenning van de mogelijke financiële last, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidies voor het verwijderen van asbestdaken. Wij raden u aan deze mogelijkheid te onderzoeken en gebruik te maken van de beschikbare steun om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

 

Beperking en Uitzonderingen van het Verbod

Het verbod geldt specifiek voor asbesthoudende materialen gebruikt als dakbedekking, zoals golfplaten, dakleien en bitumen. Het is belangrijk op te merken dat andere asbesthoudende materialen zoals dakbeschot, isolatiemateriaal onder dakbedekking, boeidelen, dakgoten en gevelpanelen niet onder dit verbod vallen. Toch adviseren wij bij OostenPM om, waar mogelijk, deze materialen ook te overwegen voor verwijdering tijdens saneringsprojecten voor een omvattende aanpak.

De Risico’s van Verweerde Asbestdaken

Verweerde asbestdaken vormen een onzichtbaar maar aanzienlijk risico; ze kunnen ongemerkt asbestvezels in het milieu en de omgeving vrijgeven. Deze gestage emissie draagt bij aan een langdurige milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s, een belangrijke reden waarom dit verbod wordt ingevoerd.

 

Hoe OostenPM Kan Helpen

Bij OostenPM begrijpen we de complexiteit en de uitdagingen die komen kijken bij het saneren van asbest. Ons team van deskundigen is hier om u te begeleiden door het hele proces, van de initiële beoordeling tot de voltooiing van het verwijderingsproject. Wij zorgen voor naleving van alle regelgeving en bieden een veilige en efficiënte sanering om uw eigendom en de omgeving te beschermen.

Terwijl 2024 nadert, is het cruciaal om proactief te zijn. Neem vandaag nog contact met ons op bij OostenPM om uw asbestsaneringsbehoeften te bespreken en zorg ervoor dat uw eigendommen voldoen aan de toekomstige regelgeving.

Benieuwd wat wij voor u of uw project kunnen betekenen?

Ons ervaren team staat voor u klaar om u te ondersteunen met op maat gemaakte oplossingen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen.